Kağıt Üretimi

Kağıtlar hemen hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır. Temel iletişim araçları arasında yer alır. Aynı zamanda resmi ve ticari ilişkilerin sürdürülmesinde görev alır. Kağıt üretimi nasıl yapılır? sorusu özellikle bir ağacın nasıl kağıda dönüştüğünün merak edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Günlük hayatta kullandığımız defterlerden tutun tuvalet kağıdına ve tahvil işlemlerinde kullanılanlara kadar geniş bir yelpazede kullanılan kağıtlar nasıl üretilir gelin öğrenelim.

Ağaçtan kağıt nasıl yapılır?

Kağıt üretimine kağıt hamuru hazırlanarak başlanır. Hamur için öncelikle kağıt üretimine uygun olan ağaçlar bulunur ve kesilir. Kesilen bu ağaçların kabukları soyulur. Soyma işleminden hemen sonra kesilen kütükler ayrılır. Doygunluğun ve hamurun elde edilmesi adına ufalanan ağaç parçaları içerisine su ilave edilir.

Kağıt Üretimi

Suyun ilave edilmesindeki en büyük neden toz haline gelen zerrecikler içerisinde yer alan istenmeyen maddeleri uzaklaştırmaktadır. İstenmeyen maddeleri uzaklaştırmak için su kullanımı en çok tercih edilen yöntem olarak görülür. Fakat kaliteli kağıt elde etmek isteyen birçok firma su yerine çeşitli kimyasallar kullanmaktadır.

Hamurun mukavemetini sağlamak adına kağıt hamuru içerisine hamur üretim işlemi sırasında çeşitli reçineler de ilave edilmektedir. Kağıt üretimi için oldukça kritik bir madde olan selüloz da bunlardan biridir. Reba Kağıt olarak gelişmiş üretim tesisleri ve yeni nesil ekipmanlarla beraber sektörde öne çıkmaktayız. Müşterilerimizin ihtiyacına yönelik olarak çeşitli gramaj ve ebatlarda üretim gerçekleştirmekteyiz.

Kağıt üretimi ve Proses izleme

Kurutma Aşaması: Kızılötesi görüntüleme, kağıt imalat sürecindeki en zor bölümlerden biri olan kurutma aşamasında izlemek için kullanılmaktadır. Kağıt silindirinin en uç tarafındaki soğuk damar buharlaştırıcı soğutma nedeniyle ortaya çıkar. Bu da, düzensiz olan kurutma nedeniyle ortaya çıkan nem değişikliklerine sebep olur. Bu problemi düzeltmek için kurutma prosesinde yapılan değişiklikler, üretimin bütün aşamalarında hemen izlenebilmektedir.

Kağıt Üzerinde Nem Damarı: Yüksek basınçlı su baskı bölümleri malzemesinin temiz olmasını sağlamak için kullanılır. Ara sıra, duş akış modeli kağıt ağına transfer edilir ve bu modeller kızılötesi görüntü kullanılarak tanımlanabilir. Bu durum kurutucu bölümünde, silindirlerin paslanması gibi problemlere sebep olabilir, bu da kurutucunun aşınmasına sebep olabilir. Buna ek olarak, ıslak damarlar içeren kağıt, daha sonraki dönüştürme ve baskı prosesinde kağıdın kalitesi ve performansı üzerinde zarar verici bir etkiye sebep olabilir. Bu yüzden, kızılötesi kameralar ciddi bir hasar ile karşılaşmadan önce, bu modellerin sebebinin tanımlanmasında ve ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynar.

Kağıt Üretimi

Kağıt hamuru tamamlandığında hamur içerisinde yer alan bitki lifleri aşırı derecede serttir ve bu durum kağıdın şekillendirmesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. bu etkinin ortadan kaldırılması için kağıt hamuru ezilir ve liflerin yüzey alanlarının genişlemesi sağlanarak kağıt hamuruna esneklik kazandırılır. Kağıt üretiminin en önemli aşaması kağıt hamurunun dövüldüğü aşamadır.

Kağıt hamuru çeşitli makineler aracılığı ile dövüldükten sonra inceltme işlemini yapmak adına özel olarak tasarlanmış olan merdaneden geçirilerek inceltilir. İnceltme işlemi için kademeli merdanelerin kullanıldığı ve son merdanede istenilen kağıt kalınlığına ulaşıldığı biliniyor.

Kağıt hamurunun incelmesi sonrası kağıt içerisinde yer alan nemin alınması gerekmektedir. Bu nem alınmayacak olursa elde edilen kağıtlar birbirine yapışacaktır. Kağıtlar üzerinde yer alan nemi ortamdan uzaklaştırmak adına buharlaştırma yönteminden yararlanılır. İnceltilmiş olan kağıtları ısı verilerek bünyesinde barındırmış oldukları nem uzaklaştırılır ve kağıtlar kuru hale gelir. Kağıt üretimi işlemleri sonrasında sevkiyatı kolaylaştırmak adına üretilen tüm kağıtlar bir ruloya sarılır ve paketlenir. Artık tüm işlemlerden geçmiş olan bu kağıtlar kullanıma hazırdır.